Armen, schouders

Omdat de toevoer van de zenuwbanen naar armen en handen uit ze ruggenmergszenuwen vanuit de nek komen is het van belang dat de body stress in de nek vrij komt. In veel gevallen van tintelingen, pijn, stijfheid en verdoofde gevoelens in de armen  of handen ligt de oorzaak bij vastgezette spierspanningen in de nek en niet in de armen of handen zelf.

De anatomie van de armen en schouders

Het schoudergewricht maakt alleen verbinding met de rest van het lichaam via de platte verbinding van het sleutelbeen op het borstbeen. Het schoudergebied kan daarom geen gebruik maken van het ondersteunende functie van het skelet.

Oorzaken van body stress in de armen en schouders

Omdat het schoudergewricht erg bewegelijk is is het ook heel makkelijk om in dit gebied spanning op te slaan. Bewegingen zoals boven het hoofd reiken, plafond schilderen, hoge keukenkastjes, de armen achterwaarts uitstrekken, schokkende bewegingen van verschillende sporten zoals tennis, squash, kunnen de spieren en banden snel overbelasten en deze spanningen worden dan in het gewricht vastgezet.

De gevolgen van body stress in de armen en schouders

De schouder kan stijf en pijnlijk zijn en als er tevens een ontsteking ontstaat door veelvuldige overbelasting kan de pijn zelfs intens zijn.
 Als er langdurige body stress in de schouder aanwezig is wordt de bewegelijkheid beperkt en praat men over een ‘frozen shoulders’.
In enkele gevallen vind volledig herstel plaats nadat de body stress is vrijgemaakt. In de meeste andere gevallen zal genezing pas plaats vinden na diverse behandelingen met BSR.
Het is daarom aan te raden de schouder zo snel mogelijk te laten behandelen kort nadat er klachten ontstaan. Zo is te voorkomen dat het probleem uitgroeit tot het stadium van pijnlijke immobiliteit.

Adviezen om stress in de armen en schouders zoveel mogelijk te beperken

Voorkom repeterende bewegingen zoals uren breien, verven, snoeien, zagen, etc.
Onderbreek de taak veelvuldig of verander van houding.
De beste houding is altijd de volgende houding.