Boven en midden rug

Als er sprake is van body stress in de onderrug kan deze zich uitbreiden naar de spieren in de borst en bovenrug.

De anatomie van de midden en boven rug

Er zijn 12 ruggenwervels in de middenrug, die samen met 12 paar ribben de borstkas vormen. Hierbinnen bevinden zich hart en longen. Aan de voorzijde van het lichaam zijn de bovenste 10 ribben d.m.v. kraakbeen bevestigd aan het borstbeen.
Onder de ribben heeft de middenrifspier (diafragma)verbindingen met het borstbeen, de onderste ribben en de lendenwervels. Het middenrif is betrokken bij de ademhaling. Aan de rugzijde liggen de platte schouderbladen over de ribben. De ruggenmergszenuwen komen tussen de wervels uit en bedienen de huid en spieren van de rug
en de borst. Ze hebben ook vertakkingen die naar het inwendige gaan, zoals naar het hart en de longen.

Oorzaken van body stress in de midden en boven rug

Mechanische spanning:
Het borst- en ruggebied wordt vaak overbelast door werken in een gebogen en/of gedraaide houding.
B.v. gebogen over een naaimachine, houtbewerking, enz. Body stress kan ook veroorzaakt worden door het tillen van zware voorwerpen of door iets langdurig omhoog te houden. Body stress kan ook ontstaan door een pijnlijke samentrekking van de middenrifspier.

Emotionele spanning:
Zoals shock of angst, b.v. het typische “vlinders in de buik” gevoel, steen op de maag, gevoelens van misselijkheid.

Chemische spanning:
Irritatie door het eten of drinken van iets pittigs, zuurs of erg kouds. (scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, ijs).
Het is vaak een gewoonte om na het sporten koude dranken te drinken. Dit veroorzaakt vaak kramp in de buik.
Ook het innemen van medicijnen die een indringende werking op de slijmvliezen van slokdarm en maag hebben kunnen body stress veroorzaken.

Kortom, als er sprake is van body stress in de onderrug, kan deze zich uitbreiden naar de spieren in de borst en bovenrug.

De gevolgen van body stress in de midden en boven rug

Er kan een lichte, zeurende pijn zijn in de bovenrug tussen de schouderbladen, een brandend en trekkend gevoel of mogelijk een voortdurende jeuk. De body stress kan ook een vlijmende pijn in dit gebied of in de borst veroorzaken. De pijn wordt heviger bij een diepe ademhaling.

Body stress in de middenrifspier kan resulteren in spijsverteringsproblemen (maag- en darmstoornissen) of maagzuur, of een gevoel van ademnood. Verkramping van de middenrif spier heeft direct gevolgen voor het functioneren van het hart-ritme systeem: bloedsomloop en ademhaling. De bloeddruk kan erdoor hoger of lager worden. Het is mogelijk dat ademnood, hoge oppervlakkige ademhaling of zelfs hyperventilatie optreed.
Body stress in de midden- en bovenrug kan ook de zenuwen beïnvloeden, die leiden naar de verschillende inwendige organen, zoals het hart, longen, nieren en blaas, en kan zo het normale functioneren belemmeren.

Adviezen om stress in de midden- en bovenrug zoveel mogelijk te beperken

  • Vermijd langdurig zitten en werken in een gebogen of verdraaide houding.
    Onderbreek de taak veelvuldig of verander van houding. De beste houding is altijd de volgende houding.
  • Als je een zwaar voorwerp moet tillen, houdt dat dan zo dicht mogelijk bij het lichaam. Draag geen zware voorwerpen zonder hulp.
  • Vermijd voedsel en dranken die mogelijk spijsverteringsstoornissen of maagzuur kunnen veroorzaken en bepaalde voedselcombinaties, die een opgeblazen gevoel of druk in het middenrifgebied kunnen veroorzaken.
  • In geval van emotionele en psychische oorzaken is het zinvol om bewuste ontspannende ademhalingsoefeningen te doen om het lichaam te helpen deze spanningen te verwerken en los te laten. Zoek indien nodig hulp van een psychische begeleider (psycholoog, psychiater, coach etc.)