Gaat Body Stress Release samen met sporten of oefeningen?

In eerste instantie wordt afgeraden om (veel) te sporten of om oefeningen te doen. Dit omdat het lichaam de kans moet krijgen te herstellen van vroegere overbelasting. De spieren in het lichaam moeten hiervoor de kans krijgen te ontspannen. Dit gaat niet goed samen met activiteiten waarbij spieren juist extra aan het werk gezet worden.
Daarom worden oefeningen, specifiek die oefeningen die bij bepaalde klachten moeten worden gedaan, ook afgeraden. Rust en het voorkomen van overbelasting zijn in de beginfase het belangrijkst.
Normaal bewegen en actief zijn is normaal gesproken geen probleem. Hierbij kunt u denken aan wandelen, rustig fietsen of recreatief zwemmen. En hoe meer spanning uw lichaam heeft losgelaten, hoe meer u weer kunt gaan doen.


Waarom moet ik eerst drie afspraken maken voordat de praktitioner weet wat er mis is?

Het lichaam geeft altijd aan waar er releases nodig zijn. Dat is al vanaf de eerste sessie.
De reden dat we drie afspraken op dag 1, dag 4 en dag 11 inplannen heeft met iets anders te maken.
Wanneer het lichaam spanning gaat loslaten zal het hiervoor tijd nodig hebben. De releases zetten het lichaam aan het werk, maar uw lichaam laat de spanning pas los in de tijd na de release.
Door eerst met een halve week en daarna met een week ertussen af te spreken, krijgt de practitioner duidelijk zicht op hoeveel uw lichaam kan doen in de tussentijd. Op basis hiervan kan bekeken worden wanneer eventuele vervolgafspraken moeten worden ingepland. De vervolgafspraken worden in principe per keer afgesproken.


Waar vind ik meer informatie?

Alle vragen over Body Stress Release kunt u stellen aan de practitioner bij u in de buurt (zie de pagina “praktijken” van www.bodystressrelease.nl ) of eventueel via het sturen van een e-mail aan informatie@bodystressrelease.nl

Heeft u specifieke opmerkingen/mededelingen gericht aan de beroepsvereniging (BSRAN) dan kunt u een e-mail sturen aan mededeling@bodystressrelease.nl.

Verdere informatie kunt u vinden op de Internationale website van de Body Stress Release Association: www.bodystressrelease.com en op de website van de Zuid-Afrikaanse organisatie: www.bodystressrelease.co.za

Boeken:Gail Meggersee ‘basisboek body stress release’. isbn nr. 978-90-696-3784-6.

Edith Wiersma-Arts ‘body stress release’ ankertje uitgave isbn nr. 978-90-202-0182-6


Is BSR een spirituele of energetische geneeswijze?

BSR is geen geneeswijze omdat de practitioner niet degene is die de klachten hersteld, het is het lichaam dat zichzelf hersteld. BSR is een techniek die het fysieke lichaam als aangrijpingspunt heeft. Er wordt uitgegaan van de samenhang tussen de fysieke processen en de emoties en energieën die zich in het lichaam afspelen, maar de techniek richt zich puur op de fysieke aanwezigheid van spierspanning. Het proces dat in het lichaam op gang wordt gebracht is aantoonbaar, vertoont een logisch verloop en heeft invloed op het welbevinden van de persoon.


Wordt BSR vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Na 1 januari 2024 wordt een BSR sessie van deze praktijk niet meer vergoed.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen is niet te voorspellen omdat het een individueel proces is. Meestal zal spanning die recent is ontstaan, sneller loslaten dan spanning die gedurende langere tijd is opgebouwd.
De praktijk wijst uit dat veel cliënten na een paar behandelingen positief effect voelen maar soms duurt dat wat langer. Baby’s en kinderen reageren in de regel snel.
Als het goed gaat zullen de behandelingen met steeds grotere tussenpozen gedaan worden totdat de cliënt zijn gezondheid weer als goed of optimaal beschouwt. Daarna is het raadzaam om een aantal keren per jaar terug te komen om te voorkomen dat nieuw opgedane spanning zich weer gaat vastzetten. Vergelijk dit met een auto die op gezette tijden naar de garage gaat om problemen te voorkomen.


Hoe kan BSR helpen als er geen diagnose wordt gesteld?

BSR gaat uit van het zelfherstellende vermogen van het lichaam en de heelheid van de mens. De practitioner doet de testen en het lichaam geeft zelf aan of, en waar er spanning is.
BSR zet het lichaam aan de geconstateerde spierspanning zelf los te laten. Als de spieren minder hard op de zenuwen drukken, zullen de klachten afnemen en kunnen de spieren hun natuurlijke veerkracht terugkrijgen.
Een diagnose is dus niet noodzakelijk omdat iedere cliënt dezelfde basisbehandeling krijgt waarbij zal blijken waar de spanning zich bevindt. Bepaalde klachten vergen soms speciale aandacht.
Er zijn situaties waarbij klachten niet door body stress worden veroorzaakt. Dan is het noodzakelijk om eerst een arts te raadplegen.


Waarin verschilt BSR met andere behandelwijzen?

In tegenstelling tot de meeste andere behandelwijzen richt BSR zich niet op een ziekte, afwijking of ander lichamelijk probleem maar op het lichaam in zijn totaliteit en de onderlinge samenhang.
De visie van BSR is dat spierspanning een functie heeft. Teveel spanning in de spieren heeft enerzijds een signaalfunctie en anderzijds een beschermende functie.
BSR is ontwikkeld om teveel opgebouwde en vastgezette spierspanning te verminderen en daarmee de communicatie tussen het lichaam en de hersenen te herstellen.
De techniek is zacht en vriendelijk en is gebaseerd op een diep respect voor het lichaam.


Wat kan BSR doen voor kinderen?

Vanaf de geboorte kunnen baby’s al body stress hebben wanneer de zwangerschap of de bevalling niet optimaal is verlopen. Soms is er sprake van huilbaby’s maar ook buikkrampen, een eenzijdige voorkeurhouding, niet graag willen lopen maar gedragen worden, geven aan dat er teveel spanning in het lijfje zit.
Opgroeiende kinderen hebben letterlijk te maken met vallen en opstaan waardoor bodystress kan worden opgedaan. Wanneer zij klagen over ‘groeipijn’ kan dat een signaal zijn voor teveel spierspanning. Lichamelijke onrust, bedplassen, concentratieproblemen, agressie of slecht slapen zijn ook signalen die serieus genomen moeten worden.
Over het algemeen is BSR effectief voor baby’s en kinderen met teveel spierspanning; zij reageren vaak snel omdat ze nog niet jaren lang spanning hebben opgebouwd.


Voor wie is BSR?

BSR is niet gericht op het verhelpen van klachten of kwalen maar op het optimaliseren van het functioneren van het gehele lichaam. De BSR techniek activeert het zelfhelende vermogen van het lichaam en kan daarom op iedereen worden toegepast van jong tot oud, ziek of gezond. Ook baby’s kunnen als gevolg van de zwangerschap of van de geboorte al body stress hebben. Doordat de BSR techniek zo zacht en subtiel is wordt de natuurlijke weerstand van het lichaam niet overschreden waardoor de release ook voor heel gevoelige mensen als prettig wordt ervaren.


Wat wordt er behandeld bij een BSR sessie?

BSR is een complementaire gezondheidstechniek die het lichaam helpt om de beschermende spierspanning los te laten.
Deze spierspanning is vaak ontstaan als gevolg van overbelasting.

Wanneer de overbelasting te sterk is zal het lichaam de bescherming blijvend vastzetten, dit noemen we bodystress.
Als gevolg daarvan kunnen diverse fysieke klachten ontstaan.

Een BSR practitioner ‘behandelt’ dus niets. Hij zorgt ervoor dat de oorzaak van de klachten – de beschermende spierspanning op de plaats van overbelasting – verdwijnt. Dit gebeurt door uw lichaam zelf. Het natuurlijke vermogen van het lichaam om zich zelf te herstellen wordt op deze manier geactiveerd en als gevolg hiervan verdwijnen ook de klachten die door de vastgezette spierspanning werd veroorzaakt.
Deze klachten kunnen zijn: beperkte mobiliteit, pijn of stijfheid in rug, nek, hoofd, schouders, benen, heupen of last met het spijsverteringsstelsel, hoofdpijn, migraine, whiplash, menstruatieproblemen, eczeem, astma, slaapstoornissen, depressies en oververmoeidheid.
Ook bij kramp, duizeligheid, RSI, concentratieproblemen, hernia’s, brandend maagzuur, groeipijn bij kinderen, onrust en bedplassen, buikkramp en bij huilbaby’s kunt u denken aan teveel opgeslagen spierspanning.

Bij acute en hevige klachten raden wij aan eerst een arts te raadplegen.

Als u andere klachten ervaart en u wilt weten of u iets heeft aan Body Stress Release, neem dan contact op met uw practitioner.


Helpt BSR altijd?

In de praktijk blijkt dat in 75% van de behandelingen succes wordt behaald.
In 5% van de gevallen is de oorzaak niet body stress gerelateerd maar kunnen klachten door bijvoorbeeld een ziekte worden veroorzaakt. BSR zorgt in zo’n situatie echter wel voor een beter welbevinden.
In 20% van de gevallen worden de behandelingen voortijdig gestopt door de cliënt dus daarvan weten we niet of het alsnog succesvol geweest zou zijn.

Body Stress Release (BSR) verschilt op enkele belangrijke punten van andere technieken.
De belangrijkste verschillen zijn:
– BSR behandelt geen symptomen, ziektes of aandoeningen, maar pakt de oorzaak (beschermende spierspanning) aan.
– BSR werkt daar waar de spanning zich in het lichaam bevind. Dus de zere schouder kan zeer goed door een irritatie in de onderrug worden veroorzaakt. Dat komt met de testen vanzelf naar voren.
– BSR is mild en heeft diep respect voor het lichaam en het zal nooit tegen de bescherming van het lichaam ingaan.

Omdat een BSR practitioner werkt op aanwijzing van het lichaam, wordt alleen daar gewerkt waar dat op dat moment nodig is en er zal nooit meer gedaan worden dan wat het lichaam dan aankan.