Benen, knieën, enkels en voeten

Omdat de toevoer van zenuwbanen naar benen en voeten ontspringt aan de ruggenmergszenuwen uit de onderrug is het van wezenlijk belang dat iedere vorm van body stress in de onderrug vrij komt. Pijn, stijfheid, kramp en verdoofdheid in de benen en/of voeten is vaak het gevolg van spierspanning in de onderrug.

Anatomie van de benen, knieën, enkels en voeten

De kogelvorm aan het boveneinde van het dijbeen (bovenbeen) past in een diepe, sterke en veilige holte in het heupbeen. Dit is een kogelgewricht. Het kniegewricht draagt het gewicht van het lichaam en is heel bewegelijk door het scharniergewricht in de knie.

Oorzaken van body stress in de benen, knieën, enkels, voeten

Het heupgewricht kan overbelast worden door de normale dagelijkse bewegingen zoals opstappen op de fiets, het zitten met de benen over elkaar, kleermakerszit of lotushouding. Andere oorzaken kunnen irritaties van de spieren, zenuwbanen en weefsel zijn als gevolg van versleten heupen, kalkafzetting in de kapsels, breuken in de heupkop etc. Na heupoperaties en/of heup vervangingen is vaak body stress in het heupgebied aanwezig.
Het kniegewricht staat een groot deel van de dag onder spanning, niet alleen omdat het het gewicht van het lichaam draagt, maar ook omdat het gemaakt is met de beweeglijkheid van een scharniergewricht. De schijfjes [meniscus] van kraakbeen in het kniegewricht en de ondersteunende gewrichtsbanden kunnen overbelast worden door het verdraaien van de knie, het stoten tijdens vallen of bij flink schoppen. Diverse sporten zoals tennis, voetbal, skiën, skate-, surf-, kite- en snowboarden vragen veel van het kniegewricht. Ook diverse beroepen zoals stratenmakers, loodgieters etc. kunnen leiden tot overbelasting en vroegtijdige slijtage van het kniegewricht.
In de gewrichten van de enkels en voeten kan body stress vastgezet worden als iemand zijn enkels stoot of verdraait, zoals bij het misstappen bij een afstapje of als gevolg van een schoppende beweging. Diverse sporten zoals hardlopen, schaatsen, skating etc. kunnen body stress in het gewricht vastzetten.

De gevolgen van body stress in de benen, knieën, enkels, voeten

Wanneer er overbelasting in het heupgewricht wordt vastgezet kan er een beperking van de bewegelijkheid komen, verlies van kracht en instabiliteit. Men kan een stekende pijn ervaren of zeurend gevoel tijdens wandelen, moeilijk opstaan vanuit een zittende positie, niet op de zij kunnen liggen of draaien in bed.
Wanneer er body stress in de knie aanwezig is, kan het gewricht, naast dat het pijnlijk is, zo verzwakt zijn dat het hele been bezwijkt wanneer de druk in het been wordt opgevoerd door bijv. het op en afgaan van een trap.
Behalve pijn, kan er ook het gevoel zijn van ‘door de enkel gaan’ als je het gewicht van je lichaam op de enkel plaatst. De gewrichten van de tenen kunnen overbelast raken en dit kan op den duur leiden tot de ontwikkeling van een eeltknobbel – een vergroeiing in het gebied van de grote teen.