Nek

Als gevolg van body stress in de onderrug kan het zo zijn dat er steeds meer spiergroepen betrokken raken bij het beschermen van de onderrug. Hierdoor raken de andere spieren op de rug gespannen en die dus effect kunnen hebben op de spiergroepen in de nek. Dus bij nekklachten is het van belang dat de body stress in de onderrug ook los komt. Dit verklaard vaak dat als men met BSR begint de nek en schouderklachten verdwijnen, maar er tijdelijk ook rugklachten onstaan als gevolg van dit loslaatproces.

De anatomie van de nek

Het wervelkolomgedeelte van de nek bestaat uit 7 nekwervels. De wervellichamen zijn verbonden door tussenwervelschijven die tapsvormig zijn en die samen een natuurlijke voorwaartse kromming vormen. De tussenwervelschijven werken als schokdempers.
Het ruggenmerg loopt vanuit de schedel door de wervelkolom tot in het stuitje.
De ruggenmergszenuwen die door openingen tussen de nekwervels vanuit het ruggenmerg komen, verzorgen de huid en de spieren van de schouders, armen en handen.

Oorzaken van body stress in de nek

Mechanische oorzaken:
Hevige schokken in de nek bij een val of aanrijding (whiplash). Een slechte houding kan spanning in de nek veroorzaken.
Gedurende lange periodes werken of lezen met het hoofd gebogen of schuin voor de televisie zitten. Nek langdurig gedraaid houden, b.v. bij het achteruit rijden met de auto of trekker. Altijd plat op de buik slapen met weggedraaid hoofd.

Emotionele en mentale oorzaken:
Emoties als intense woede, angst of shock, die maken dat men de schouders optrekt en de nekspieren te veel aanspant.
Langdurige depressie kan ook verstoring van de gezonde houding veroorzaken. Daarbij kan het, door body stress ontstane, lichamelijk ongemak de negatieve emoties versterken, waardoor men in een negatieve vicieuze cirkel kan belanden.

Chemische oorzaken:
Blootstelling aan schadelijke chemische stoffen kan het zenuwsysteem ernstig overprikkelen en spanning in de nekspieren veroorzaken, zoals bijvoorbeeld:

  • Inademen van schadelijke chemische stoffen zoals uitlaatgassen, insecticiden
  • Stoffen die we via de huid opnemen zoals schoonmaakmiddelen, cosmetica
  • Ongunstige reacties op bepaalde voedingsstoffen, geur- en kleurstoffen.

De gevolgen van body stress.

De body stress, opgeslagen in het nekgebied, kan pijn en stijfheid veroorzaken alsmede beperking van het volledig en soepel bewegen van het hoofd. Omdat vanuit het onderste deel van de nek de zenuwbanen naar de armen lopen, kan er pijn of gevoelloosheid in schouder, arm of hand ontstaan; spieren verslappen, met als gevolg: moeite met het vasthouden en tillen van voorwerpen. De spanning in de nek kan hoofdpijn (migraine) of pijn in het gezicht of de kaak veroorzaken, alsook duizeligheid en misselijkheid. De druk kan de zenuwbanen naar ogen, neus en mond irriteren, hetgeen het gezichtsvermogen, reuk- en smaakzin ongunstig kan beïnvloeden.

Een ander gevolg kan zijn, een brandende, droge mond of overvloedige speeksel-toestroom.
Body stress in het nekgebied kan ook van invloed zijn op de zenuwverbinding met inwendige organen als hart, longen en het spijsverteringssysteem, met als gevolg verstoring van de normale functies.

Adviezen om stress in de nek te verminderen.

Slapen:
Slaap nooit op je buik: het is nadelig om langdurig met de nek gedraaid te liggen.
Als je op je rug slaapt, gebruik dan een zacht kussen, dat je kunt vervormen om de holte van je nek te ondersteunen. Gebruik geen kussen dat de kin omlaag (op je borstkas) duwt. Als je op je zij slaapt, vouw je kussen dan dubbel (of gebruik twee zachte kussens), zodat je er zeker van bent dat je hoofd horizontaal en niet naar een van je schouders gedraaid ligt.

Oefeningen:
Doe geen nekoefeningen. Zij zijn niet nodig en kunnen de nekspieren overbelasten/ overspannen. Laat het ‘verlichtend’ knakken en oprekken van je nek achterwege, dit geeft irritatie van de weefsels en de zenuwbanen. Neem elke ochtend, avond en elk moment dat je je nek hebt overspannen (zoals na langdurig voorovergebogen zitten werken), een paar minuten om je nek te onderzoeken op pijnlijke plekken en masseer ze mild, op de manier die je BSR-practitioner je heeft voorgedaan.

Houding:
De beste houding is altijd de volgende houding. Als je langdurig in dezelfde houding moet werken (bv. achter de computer, draaibank, naaimachine, plafond schilderen etc.) neem dan regelmatig de tijd om je lichaam te laten herstellen van de geleverde inspanning. Ga daarna weer verder. Pas op bij het haarwassen (achterover leunend) bij de kapper. Vraag om een dubbelgevouwen handdoek tussen je nek en de rand van de waskom.